Намерете ни в

Кой стои зад LUCY FASHION

16.02 2021

* Настоящото интервю е публикувано в последния брой на сп. "Бизнес лейди", както и на уебсайта на списанието под заглавие "Разнообразие, качество, креативност.... Това са основните неща, които отличават Lucy Fashion от останалите модни марки". Повод за интервюто е наградата на списанието за Успешно налагане на търговска марка, която получи Виолета Борисова.

ВИЗИТКА

Виолета Борисова е собственик и вдъхновител на българския моден бранд LUCY Fashion. Компанията стартира преди 20 години като малка семейна фирма и с креативно постоянство се превръща в лидер на българската фешън индустрия. С над 55 търговски обекта, разположени на топ позиции в цялата страна, LUCY Fashion е най-мащабната марка само за жени, с изцяло български собственост и капитал. Компанията представя 7 колекции годишно, като това я прави лидер сред модните брандове.

1. Г-жо Борисова, как се роди идеята за създаването на модна компания?

Като повечето хора във времената на прехода и моето семейство бе в сложно финансово състояние. Може би си спомняте как беше тогава - безработица, инфлация, криза… Тогава моята майка, която е с изключителен усет и талант на модист, стартира производството на дрехи и решихме да ги предлагаме на малък щанд. Първоначално започнахме само с панталони. Заедно подбирахме платове, изпипвахме кройките… Спомням си, че много се стараеха всичко да е качествено и здраво, но в същото време- модерно. В един момент се стигна до там, че каквото създавахме през седмицата, моментално се продаваше през уикендите. Хората ни търсеха за още, и един ден получихме първото предложение от голям магазин да произвеждаме само за тях. Това беше много важен момент за семейството ни и точно тогава,
според мен, взехме рисковото, но важно решение, вместо да работим за други хора, да създадем собствен бранд. Както се казва:

Защо да изпълняваме чуждите мечти, след като може да осъществим своите?!

2. Как се разви LUCY Fashion от създаването си до днес?

Бих казала, че LUCY Fashion е марката с най-успешния бизнес модел в България и това не са празни думи. Започнахме като малка семейна фирма, а в момента няма друга компания, със 100% ясен, български капитал, която да създава дрехи за жените. Не случайно запазеният знак на нашата фирма е диаманта - защото LUCY, като истински диамант се изгради трудно и дълго, но е непобедима и безценна.

3. Как се промениха потребителските нагласи и предпочитания през годините?

Българката е дама от класа! Тя винаги следва модните тенденции и не се колебае да експериментира. Ако се опиташ да й предложиш „второ качество“ или лошо обслужване- то бъдете сигурни, че тя ще си потърси правата рязко. За това и в LUCY винаги се съобразяваме освен със световните модни тенденции и със спецификата на българската жена, като клиент и потребител
В тази връзка мога да кажа, че всяка колекция на марката следва особеностите на сезона, модерните за момента нагласи за цвят, кройка и материя, но и във всеки тоалет слагаме частица от нашата L – магия. Винаги поставяме дискретен акцент, който да отличава нашата визия и отговаря на клиентските очаквания.

4. Бихте ли описали профила на вашите клиенти? В кой сегмент е позициониран брандът LUCY Fashion?

Работим изцяло и само дамска мода, което е може би най-вълнуващото, но и опасно перо от модния бизнес. Жените са очарователно капризни, а нашата мисия е да задоволим всяко тяхно желание пред огледалото, защото сме LUCY
Fashion и девизът ни е: „обичаме да ви обличаме“. Вярвайте ми, понякога наистина е много трудно да предвидим женските
реакции и да отговорим на високите изисквания, но това, че получаваме толкова положителни отзиви в социалните мрежи Facebook и Instagram
и колекциите ни се продават на 100% , ми подсказва, че явно не грешим по пътя, който сме поели.

Основният ни таргет са дамите 30+, макар напоследък с радост да наблюдавам и значително подмладяване на аудиторията ни. Спокойно могада кажа, че в нашите магазини майката и дъщерята винаги може да открият официален тоалет за стилно парти; спортно-елегантни дрехи за ежедневието; вечния деним, пречупен през дизайнерския ни поглед; царицата на модата - роклята във всичките й размери, дължини, цветове и разновидности, както и възможността да получат професионален съвет от нашите консултанти.
Резултатът винаги е зашеметяващ.

Виолета Борисова

5. Кои са конкурентните предимства на марката? Кое отличава LUCY Fashion от останалите фирми в сектора – индивидуалност, стил, качество на използваните материи, цени, маркетингови инструменти, друго...?

Разнообразие, качество, креативност. Това са основните неща, които биха ни отличили от друга марка. Ние сме единствения моден бранд, който предлага 7 колекции годишно, а понякога пускаме и лимитирани издания за специален повод или случай. Работим бързо и предлагаме разнообразно великолепие, защото знаем, че за една жена е важно да бъде неотразима и единствена.
Представете си как ще се почувства една бизнес дама например, ако влезе в магазин три месеца след покупка и види отново същите дрехи? Това при нас няма как да се случи! LUCY създава нови и нови идеи и когато наша клиентка влезе в наш бутик или скролне в социалните ни мрежи, може винаги да види нещо ново, нещо ексклузивно, нещо точно за нея!

Виолета Борисова

6. Дизайнерският отдел ли е водещ в модния бранш? Коя е модната линия, която следва компанията?

Всъщност не мога да отлича един или друг отдел, защото в създаването на посока за всяка следваща колекция участие взимат доста хора от екипа. Започваме с идеите и с общото послание, което дрехите ще носят; минаваме през избора на материи, апликации, щампи и материали; стигаме до кройките; правим пробни модели; чертаем начините за популяризиране на колекцията; избираме лица, които да я представят; понякога организираме фокус групи за лимитирано ревю и чак накрая, когато съм на 100% убедена, че определен модел ще се хареса, ще се търси и купува - го пускам за серийно производство.

7. Споделете повече за стила на LUCY Fashion и облеклата, които създавате?

Самата аз определям стила на марката като спортно-елегантен, макар едни от
най-емблематичните ни модели да са строго официални. Може би, защото официалните облекла са подходящи за тържества, особени поводи, партита, които оставят приятен отпечатък в съзнанието на дамата. Тези любими моменти, тя свързва с тоалета, който е носила. Снимките с него се качват в социалните мрежи, споделят се и това прави дрехата на LUCY всъщност посланик на прекрасните изживявания и незабравимите мигове.

8. Вие сте на пазара повече от 20 години. Кое, според Вас, ви задържа като водеща дамска модна марка толкова време?

Последователността в действията ни и непрестанния стремеж да предлагаме нови и нестандартни решения… Както и честното отношение с клиентите и уюта, който им създава нашето обслужване. Понякога моят ПР отдел ме критикува, че не обичам „да се хваля“ и не се появявам по светски събития или в медиите. Според тях-това много би помогнало за популяризиране на марката. Но аз предпочитам само работата ми да говори за мен и смятам, че дори да бях обичайно заподозряната светска лъвица, ако дрехите, които произвеждам бяха некачествени и отношението с клиентките ни не беше честно, нямаше днес да говорим в това интервю и нямаше да спечелим приза на Бизнес Лейди.

9. Как е структуриран бизнесът Ви в момента? Знаем, че развивате силна франчайз мрежа...

LYCY Fashion има над 55 магазина в страната, като по-голямата част са франчайз, а други, като магазина в Paradise Mall, аутлета в Sky City Centur, обектите в Mall Plovdiv и Mall Galeria – Бургас – са собственост на марката.
Гордея се с отношенията си с моите франчайзери, като с по-голямата част от тях сме заедно повече от 18 години.

10. Миналата година сте завършили изграждането на уникална работна база за своите служители, създадена по специални европейски стандарти за ползотворна работна среда и условия на труд. Колко голям е екипът на LUCY Fashion и как Вие, като мениджър, успявате да мотивирате своите служители?

Знаете ли, каквото и да си говорим има само един начин за мотивация: честно отношение и достойно заплащане! Ако един мениджър спазва тези правила, той едва ли ще има проблем със служителите си. С моите аз нямам (усмихва
се).LUCY работи ежедневно с над 60 човека, като твърдо ядро в производствената ни база и с фирми-подизпълнители, за да може да поддържаме сериозното темпо на предлагане.
Смело мога да кажа, че моята компания успя да задържи служителите си по време и след изолацията. Кризата предизвикана от COVID безспорно постави всеки бизнес пред нестандартно предизвикателство. Това, което ни се случи е без прецедент и ни завари неподготвени… Но дори и в този момент, дори за миг не помислих за съкращения, а напротив- търсех начин да запазя служителите си и задържа заплатите им.

11. Тази година LUCY Fashion стана любима марка на българския потребител в класацията „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” , а Вие грабнахте награда за Успешно налагане на търговска марка. Какво означават тези признания за Вас?

Благодаря на екипа на сп. Бизнес Лейди за това, че отличиха моя и труда на екипа ми. За мен беше чест, че LUCY беше победител именно в категорията за налагане на търговска марка и то сред толкова ожесточена конкуренция. В такива моменти, когато виждам, че моите усилия и способностите на екипа ми са забелязани, изпитвам гордост, но и отговорност. Приемам всяка награда като стимул за по-успешно развитие, като стъпало за следващо по-високо постижение. Може би тук е моментът да кажа, че до края на годината ще има повод отново да се срещнем, във връзка с нова и много хубава наша активност, но нека за сега да запазя подробностите в тайна.

12. Компанията, освен лидер в своя бранш, е и социално отговорен корпоративен гражданин. В какво направление развивате своите социални активности?

Твърдо заставаме зад каузи, които подкрепят жените и децата. Ежемесечно част от приходите ни отиват в подкрепа на организациите, с които сме избрали да работим в тази посока. Самите ние, съвсем скоро, ще инициираме лична LUCY кампания, свързана с благотворителност и се надявам във ваше лице да срещнем добри партньори за нейното реализиране.

13. Вашето пожелание към читателите на сп. Business Lady?

Бизнес и Лейди понякога са взаимно изключващи се понятия. Много е трудно да правиш бизнес в съвременна България и в същото време да намериш време, за да бъдеш изискана и поддържана дама. Така че, на читателите ви пожелавам да открият онова златно състояние на духа и физиката, което би им осигурило „глава за бизнес и тяло за грях“.

Сподели: