Намерете ни в

Едно по-различно диамантено момиче

14.01 2021

Днес LUCY представя едно по-различно „диамантено момиче“ – талантливата млада оперна певица, мецосопраното Светлина Стоянова.
Възпитаник на Детския радиохор, тя заминава да учи психология и пеене в Глазгоу. Светът на операта я открива почти случайно, когато изпраща свое CD със записи от радиохора в Royal Conservatoire of Scotland в Глазгоу с молба: „Искам да пея. Моля, насочете ме.“. Талантът ѝ веднага е забелязан и я приемат в консерваторията по средата на първия семестър - в консерваторията, която е сред топ 5 в света за оперно пеене. През 2016г. Светлина е отличена като най-добра сред жените и печели трета награда на международния оперен конкурс Le Grand Prix de l'Opera на Букурещката опера. Следва първа награда в престижния международния конкурс Neue Stimmen в Германия през 2017г., който отваря много врати пред нея. През сезон 2018/2019 г. се присъединява към ансамбъла солисти на Виенската опера, където изиграва редица емблематични роли като Керубино в „ Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Розина в „Севилският бръснар“ от Росини и др.
През 2020г. година Светлина Стоянова попада в селекцията „30 под 30“ за млади български таланти на българското издание на сп. Forbes, а днес с нея ще си поговорим за… мода, разбира се!

Нашият фешън следотърсач Fashion Foxy случайно научи, че Светлина Стоянова е сред най-големите почитатели на нашия бранд! Ще познаете ли от кои колекции на LUCY са моделите, с които е снимана Светлина, в снимките, предоставени от нея, за тази статия?

LUCY: Здравей, Светлина! Сподели с момичетата на LUCY къде живееш сега?
Светлина: Здравейте, скъпи момичета на LUCY! За мен е привилегия да съм сред вас. Осем години живях и учих в Глазгоу, Шотландия. След това заминах за Виена, Австрия,където живея вече трета година.

LUCY: Ти си имала възможност да пътуваш в много държави – къде жените се обличат най-добре?
Светлина: По мои наблюдения в Италия и във Франция жените обръщат особено внимание на визията си и се обличат с много вкус. Смело твърдя, че ние, българките, също сме сред най-изисканите жени.

LUCY: Кое е най-доброто качество на българската жена?
Светлина: Според мен амбицията във всичките й аспекти.

LUCY: Декорите и сценичните костюми в операта са завладяващи – коя роля би искала да изиграеш само заради роклята?
Светлина: В днешно време една оперна постановка се интерпретира по много различни начини с различни декори и облекла в оперните къщи по света, независимо в кой век е написана самата опера . Музиката е неизменна, но може да има много съвременна модерна визия. Аз лично се радвам, когато роклята е в по-стар, класически бароков стил, когато изпълнявам женски роли. Като мецосопран често играя момчешки и мъжки роли, с които много се забавлявам, а като облекло ми допадат рицарските доспехи.

LUCY: Какъв стил облекло предпочиташ извън сцената, в ежедневието си?
Светлина: В ежедневието си предпочитам да нося облекло в спортно елегантен стил и да се чувствам удобно. Обичам да нося интересни, модерни и стилни дрехи, които подхождат на фигурата ми. Харесвам естествените материи и тези които не запарват. А напоследък особено ми допада да нося широки панталони с висока талия, които не ме ограничават.

LUCY: Как прекарва свободното си време една оперна певица?
Светлина: Много обичам да правя йога, старая се всеки ден да отделям време за нея. Разходките в планината ми действат много зареждащо, но също обичам да съм близо до вода – езеро, море... Гледам научни филми и чета такива списания. Харесвам астрофизиката. Обичам да се занимавам с растенията си вкъщи...

LUCY: Ти си част и от организацията Live Music Now, чиято цел е да изведе музиката извън залите. Кои са най-интересните места, на които си провеждала концерт и какъв е дрескодът там?
Светлина: Като студентка бях активен участник в организацията Live Music Now. Правила съм концерти в детски градини, в различни домове за възрастни хора. Общуването с разнородна публика беше голямо предизвикателство за мен, но придобих безценен опит. Официалните къси рокли в такива моменти са моят верен спътник.

LUCY: 3 тоалета, без които не можеш?
Светлина: Първият тоалет, без който не мога, е този за репетиции. Дрехите трябва да са много много удобни – широки леки блузи или ризи, ластични дънки или широк панталон. Когато се подготвям да опера, се налага да тичам, да се въргалям по сцената и какво ли още не… При подготовка за концертните изпълнения – удобни рокли, поли и блузи…. Говоря в множествено число, защото един екип не е достатъчен.
Вторият задължителен тоалет за мен е къса официална рокля. Често даваме интервюта или пресконференции, особено преди премиера на спектакъл или концерт. Имаме официални срещи…
Третият е дълга официална рокля за по-специални поводи, както и концертните тоалети, които задължително присъстват в гардероба ми.

LUCY: И накрая - какво е пожеланието ти към всички момичета на LUCY за 2021 година?
Светлина: Мили момичета, бъдете здрави, вдъхновени и стилни. Грижете се за себе си! Надявам се скоро да можем да се разхождаме спокойно по улиците с цялата си прелест и красиви усмивки.

Снимки: Личен архив на Светлина Стоянова

Сподели: